Equine Dental

Werkwijze

Door mijn jarenlange ervaring met paarden ben ik zeer bekwaam in het geruststellen van het paard en geef ik het paard de kans om zich te oriënteren op wat er gaat gebeuren.


Dit is één van de redenen dat ik tijdens het vijlen van de kiezen (de jaarlijks terugkomende behandeling) zonder verdoving werk. Dit heeft een positief effect tijdens de behandeling, maar ook het jaar erop zijn de paarden rustig, omdat de behandeling geen nare herinnering heeft achtergelaten bij het paard.


Voor de eigenaar is het een prettiger gezicht, er hoeft geen rekening gehouden te worden met voer, afkoeling etc. en het paard kan direct na de behandeling (tenzij er andere werkzaamheden nodig zijn) gereden worden. Het vijlen doet geen pijn, de zenuwen van de kiezen lopen namelijk alleen over de wortels en zitten niet in de kies zelf.


Juist de achterste kiezen van het paardengebit moeten goed bijgehouden worden. Met eten zet het paard daar de meeste kracht en komen er dus eerder haken op de kiezen. Met behulp van de klem (alleen om de mond van het paard geopend te houden) kan ik goed bij de achterste kiezen komen om deze gelijk te vijlen.


Ik begin met het vijlen van de eerste 3 kiezen boven, aan beide kanten, waardoor het paard went aan het geluid. Daarna wordt het gehele ondergebit met behulp van de klem gevijld. Hierna worden de achterste kiezen gevijld.


Uiteindelijk wordt nagespoeld met een desinfecterend middel, om het slijpsel te verwijderen. Ervaring leert, dat paarden geen hinder ondervinden van de klem of het vijlen. Bij de jaarlijkse behandeling is verdoven niet echt nodig.